In Press releases

STOCKHOLM 20 MAJ 2014

Den nya sporten “Swimrun” växer lavinartat i Sverige. Sedan ett par år arrangeras över 20, både större och mindre tävlingar, runt om i landet. Originalet, den tuffaste, längsta och mest prestigefyllda tävlingen, ÖTILLÖ, är numera klassad som VM i sporten och avslutar säsongen den 1 september i Stockholms skärgård. Startskottet för swimrunsäsongen går den 31 maj med Utö Swimrun. En bana på totalt 34 km terränglöpning varvat med simning på och mellan skärgårdsöar väntar deltagarna. Sveriges störste rapartist Petter Askergren är med på startlistan.

Swimrun går ut på att i lag om två ta sig från en punkt till en annan genom att springa i terräng i sin våtdräkt och simma i sjöar eller i öppet vatten i sina löparskor. De uthålliga atleterna startar igång den 31 maj på Utö i Stockholms skärgård med kvaltävlingen till ÖTILLÖ, Utö Swimrun. Tävlingen är något humanare än ÖTILLÖ och anses vara en sprintdistans bland de starkaste lagen. Banan är 34 km lång, varav 31 km är terränglöpning på öar, kobbar och skär runt Utö och fyra km är 13 olika simningar mellan dem. 160 lag från 15 nationer är anmälda. De kommer att springa motsvarande ett Lidingölopp i våtdräkt och simma en Vansbrosimning i löparskorna i det kalla skärgårdsvattnet. De åtta bästa lagen kvalar in till en av de åtråvärda platserna i ÖTILLÖ.

Musikartisten Petter Askergren gillar att utmana sig själv och är en av dem som fallit för den nya sporten swimrun. Han tränar för fullt och kommer att delta i fem swimrun-lopp under 2014 med ÖTILLÖ som la grande finale. Petter startar igång med Utö Swimrun och kommer även att ta sig ner till Schweiz i juli för att delta i den första tävlingen utanför Sverige, Engadin Swimrun. Petters tävlingspartner Jojje Borssén har tidigare varit sexa på ÖTILLÖ. Under Engadin Swimrun tävlar han med Marcus Hultgren, tidigare fyra på ÖTILLÖ.

“Jag älskar målsättningar och fokusering. Detta är ett sätt för mig att hantera vardagen och livets alla prövningar. Ibland är det uppbyggt som mindre delmål och ibland är det riktiga hållkäftenmål – ÖTILLÖ känns som det senare och jag har sakta men säkert hela tiden pressat mina fysiska gränser framåt”, säger Petter.


ÖTILLÖ – VM i Swimrun

ÖTILLÖ avgörs den 1 september i Stockholms skärgård, från Sandhamn till Utö. Lag om två springer 65 km över 26 öar och simmar 10 km mellan dem. Det är 1,5 maraton i våtdräkt och tre Vansbrosimningar i löparskorna. 120 lag (maxgräns) från 22 nationer kommer till start. 350 lag står på väntelista. ÖTILLÖ, som har blivit rankad som en av världens tuffaste utmaningar av CNN, befäster sin position som en av de mest prestigefyllda tävlingarna i världen. Tävlingen har inför den nionde upplagan, den 1 september 2014 blivit klassad som VM i Swimrun. Uthållighetsfenomen som Jonas Colting, före detta världsmästare i Ultra Triathlon, kommer att satsa på seger i ÖTILLÖ i kamp mot fjolårsvinnarna Björn Englund och Paul Krochak.

Engadin Swimrun

Organisationen bakom ÖTILLÖ och Utö Swimrun exporterar konceptet till Engadindalen i Schweiz och arrangerar en stenhård kvaltävling mellan alpsjöarna i bergen. Engadin är mer känt för St Moritz men kommer i år att vara arena för den första swimruntävlingen utanför Sverige. Den 12 juli är det premiär för Engadin Swimrun, som är 46 km löpning i bergen och 6,5 km simning i alpsjöarna. Tävlingen blev fullsatt i februari och har 110 lag från 16 nationer på startlinjen. Engadin Swimrun är en kvaltävling till ÖTILLÖ, där de åtta bästa lagen får en av de åtråvärda platserna i september.

Michael Lemmel, en av tävlingsledarna bakom ÖTILLÖ och grundare till swimrun säger, Med Engadin Swimrun etablerar vi oss utomlands. 2015 arrangerar vi minst en till tävling utanför Sverige och vi ser en väldigt stark utveckling av sporten de kommande åren.”


Mediainformation

För mer information och för media som är intresserad av att bevaka tävlingen på plats med pressbåt, vänligen kontakta:

Josefine Ås
[email protected]
070-575 753 08 / +33 6 79 04 23 46

Recent Posts

Leave a Comment