In Press releases

UTÖ, DEN 7 SEPTEMBER, 2015

Det blev ett episkt 10-årsjubileum för swimrungiganten ÖTILLÖ, 75 km löpning och simning i Stockholms skärgård. Hård konkurrens, vind och stora vågor på de många simsträckorna under det långa loppet gav bevis för varför ÖTILLÖ anses vara en av de tuffaste endagstävlingarna i världen. De 240 deltagare i lag om två från 24 olika nationer kämpade och slet när de sprang och simmade över och mellan 26 öar, från Sandhamn till Utö i Stockholms skärgård. Striden om topplatserna var rafflande och slutligen var det Björn Englund och Paul Krochak, Team Head Swimming som var snabbast ner den osannolikt långa sträckan och nådde målet vid Utö Värdshus 8 timmar och 29 minuter efter start. Det första mixlaget var inte långt efter, Marika Wagner och Staffan Björklund, Team Peak Performance powered by Apollo, gick i mål som femte lag totalt. Marika Wagner är första tjej i loppets tioåriga historia att slutföra ÖTILLÖ under nio timmar! Maya Tesch och Annika Ericsson vann damklassen på tiden 10:30:36. Samtliga tre segerlag kan titulera sig världsmästare i swimrun 2015.


Bilder fria att använda för press

Kreditera fotografer Jakob Edholm/ÖTILLÖ 15 eller Nadja Odenhage/ÖTILLÖ 15
https://www.dropbox.com/sh/cegs15e46py8b54/AABbNp2B3L0wk-NPRKc42ZXua?dl=0


Med allt fler aktiva swimrunatleter med längre erfarenhet av sporten var konkurrensen hårdare än någonsin om topplatserna i alla tre klasserna herr, dam och mix. Striden längst fram tog en spännande vändning efter att Simon Börjeson och Rasmus Regnstrand lett tre fjärdedelar av tävlingen. 2013 års segrare Björn Englund och Paul Krochak började ta in, gick om och drog ifrån.

“Den här segern var värd så mycket. Vi var så långt efter men lyckades behålla moralen och peppa oss att försöka fånga dom. När vi såg dom trodde jag att jag hallucinerade! Vi var så trötta när vi gick förbi men försökte att se starka ut… Det var så tufft i år. Jag har aldrig varit så trött på ÖTILLÖ. Vågorna har aldrig varit så stora och det var vårt goda lagarbete som ledde oss till segern”, sa Paul Krochak totalt utmattad och väldigt emotionell i målgången.

Mixlaget Marika Wagner och Stefan Björklund pressade på och höll sig nära tätlagen under hela tävlingen. Det var en enastående prestation att gå i mål under nio timmar (8:55:39), en knapp timme snabbare än fjolårets banrekord i mixklassen! I damklassen var det flera lag som slogs om toppen. Maya Tesch och Annika Ericsson dominerade mot slutet och gick i mål som självklara segrare, 10:30:36.

De 240 deltagarna fick sin första kalldusch strax efter starten i den första 1700 meter långa och kalla simningen från Sandön till Vindalsö. Sedan fortsatte utmaningen timme efter timme. ÖTILLÖ är en smärtsam upplevelse även för de starkaste. 75 km löpning och simning över hala klippor, skog, mark, stora vågor, svåra strömmar och kallt vatten är långt och en oerhörd prestation av samtliga deltagare. De flesta tävlar i 10-13 timmar och de sista når målgången när det mörknar, 14 timmar efter start. Receptet att lyckas ta sig till mål är att konstant vara i rörelse och ett bra lagarbete med sin lagkamrat.

Pippa Middleton med lagkamraten svensken Jöns Bartholdson är i skrivande stund fortfarande ute på banan och kämpar mot mål och gör en imponerande prestation.


Topp 3 resultat ÖTILLÖ, den 7 september, 2015

Herrar

 1. Björn Englund (SWE) & Paul Krochak (CAN), Team Head Swimming 8:29:11
 2. Lennart Moberg (SWE) & Daniel Hansson (SWE), Swedish Armed Forces 8:36:085
 3. Nicolas Remires (FRA) & Julian Dent (AUS), Envol 8:39:39

Mix

 1. Marika Wagner (SWE) & Staffan Björklund (SWE), Team Peak Performance powered by Apollo 8:55:39
 2. Helena Sivertsson (SWE) & Marcus Hultgren (SWE), Hästens sleep to perform 9:37:46
 3. Fanny Danckwardt-Lillieström (SWE) & Pär Kristoffersoon (SWE), Team Orca 9:42:16

Damer

 1. Annika Ericsson (SWE) & Maya Tesch (SWE), Team SurfSport 10:30:36
 2. Jenny Nilsson (SWE) & Magdalena Trumstedt (SWE), Team Serneke 10:58:37
 3. Bibben Nordblom (SWE) & Charlotta Nilsson (SWE), Team LensWay 11:12:53

Komplett resultatlista


Om Swimrun / ÖTILLÖ – VM i Swimrun

Swimrun är den växande tävlingsformen där man springer och simmar om vartannat med våtdräkten och löparskorna på under hela loppet. ÖTILLÖ är VM och världens längsta swimruntävling har blivit känd som en av de svåraste endagarstävlingarna i världen.

Om Jonas Colting

6-faldig VM- och EM-medaljör i triathlon. 3-faldig vinnare av Ö till Ö. Författare till fyra böcker och verksam som föreläsare och debattör inom hälsa, livsstil, träning och kost.

Drev under sommaren 2014 välgörenhetsprojektet Sverigesimmet där han simmade mellan Stockholm och Göteborg, 640 km totalt. Jonas snittade 17 kilometer simning om dagen under sex veckor och samlade in 716000 kr till WaterAid och deras arbete för rent vatten och sanitet runt om i världen.

Bilder och video

Bilder och video fria att använda för press finns att ladda ner på följande länk (vänligen kreditera fotograferna Jakob Edholm eller Nadja Odenhage / ÖTILLÖ15):
https://www.dropbox.com/sh/cegs15e46py8b54/AABbNp2B3L0wk-NPRKc42ZXua?dl=0

Utvalda klipp från livesändningen finns också att hitta i mappen “video”. Vänligen ange källa ÖTILLÖ/FKDV. Klippen & highlight-video läggs även upp på Youtubekanalen http://youtube.com/otillorace, där materialet kan bäddas in.

Snabba fakta ÖTILLÖ – VM i Swimrun 10-årsjubileum, den 7 september 2015

 • 10e upplagan 2015
 • Start Sandhamn, mål Utö, i Stockholms skärgård
 • 75 km löpning och simning från gryning till skymning
 • 65 km terränglöpning
 • 10 km simning i öppet vatten
 • 26 öar att passera
 • 50 byten mellan simning och löpning
 • Simsträckorna är mellan 100 och 1 780 m
 • Löparsträckorna är mellan 70 och 19 700 m
 • 120 lag – 3 klasser: Herr, Dam och Mix
 • Lag om två, för säkerheten
 • 24 nationaliteter
 • Banrekord: 8 timmar 16 minuter (2015) – Lelle Moberg och Daniel Hansson
 • Segrare 2014 Herr: Lelle Moberg och Daniel Hansson
 • Segrare 2014 Mix: Ulrika Eriksson och Jonas Udehn
 • Segrare 2014 Dam: Bibben Nordblom och Charlotta Nilsson
 • Rankad av CNN som en av de tuffaste utmaningarna i världen
Recent Posts

Leave a Comment