In Press releases

STOCKHOLM, DEN 25 AUGUSTI, 2016

ÖTILLÖ är originalet och pionjären för den snabbt växande sporten swimrun och en av de tuffaste endagarstävlingarna i världen. Den 5 september är det dags för den elfte upplagan. 120 lag om två deltar i det 75 km långa loppet. Deltagarna springer och simmar i våtdräkt och löparskor, över och mellan 26 öar, från Sandhamn till Utö, i Stockholms skärgård. Mer än 600 lag från hela världen står på väntelista.

– Loppet sänds live måndagen den 5 september från kl. 06:00 http://otilloswimrun.com/live


Swimrun har gått från att ha varit en extrem uthållighetstävling till att i år innefatta över 200 lopp runt om i världen. Endast i Sverige finns dryga 100 tävlingar av olika längd och utseende. ÖTILLÖ är originalet, som fått ett mytomspunnet rykte om sig världen över. 120 lag får en startplats, på merit eller genom att kvala in. 600 lag står på väntelista.

Swimrun är tävlingsformen där man springer och simmar om vartannat med våtdräkten och löparskorna på under hela loppet. Det finns ingen tid att byta utrustning mellan grenarna. Man tävlar ute i naturen, i lag om två, vilket är unikt i sitt slag och bidrar till den starka upplevelsen och den ökande populariteten för sporten.
”I dagens samhälle där allt är så individfokuserat, är upplevelsen så mycket större när du tävlar med en lagkamrat. Du måste anpassa dig till någon annan, samarbeta och använda varandras styrkor och svagheter för att nå längre. Det, i samband med den starka naturupplevelsen, bidrar till att swimrun är en unik sport på stark framfart,” säger tävlingsarrangör Michael Lemmel.

Startskottet går kl. 06:00, den 5 september, på Sandhamn. Förutom en sträcka som motsvarar 1.5 maraton i terräng i våtdräkten och drygt tre Vansbrosimningar i löparskorna måste deltagarna tackla hala klippor, snåriga stigar, vågor och kallt, strömt vatten. För att klara tidsbegränsningar och ta sig till målgången på Utö innan mörkret faller finns det ingen tid att förlora. Om väder och vind tillåter, kommer loppet med största sannolikhet att vara snabbare än någonsin, då sporten växer, erfarenhet har byggts upp och en rad starka atleter attraheras till utmaningen.

Den före detta världsmästaren i triathlon och segrare av Ironman Hawaii, Faris Al Sultan från Tyskland, blir en intressant utmanare i årets tävling. Hur kommer han och hans lagpartner Werner Leitner stå upp mot de erfarna swimrunatleterna och banrekordhållarna på ÖTILLÖ (2014), Daniel Hansson och Lelle Moberg, eller regerande världsmästare Paul Crochak (CAN) som i år tävlar med swimrunesset Oscar Olsson? Engelsmannen Andrew Fargus, som vann kvalloppet på Isles of Scilly i England i våras är, med sin nya lagkamrat Fraser Carmell, ett annat spännande lag att hålla ögonen på.

I fjolårets upplaga gjorde mixlaget Staffan Björklund och Marika Wagner storskräll genom att placera sig femma totalt och gå i mål på under nio timmar. En enorm bedrift som de har som mål att förbättra i år – med siktet på en pallplats i totalen! Emma Igelström, före detta världsmästare i simning, gör sitt första ÖTILLÖ i mixklass med Peter Oom.

I damklassen kommer det bli hård konkurrens mellan superduon Kristin Larsson och Annika Eriksson och starka Maja Tesch och Bibben Nordblom, samtliga har tunga meriter i swimrun.

Jonas Colting kör sitt elfte ÖTILLÖ och därmed är den ende deltagaren som deltagit i samtliga upplagor och dessutom vunnit tre av dem. I år tävlar han i mixklass med Elin Lilja.

Två kända namn från musikvärlden, Petter och Daniel Adams Ray, har fastnat för swimrun och deltar i ÖTILLÖ, en imponerande bedrift även för de allra starkaste.

Startlista 2016


Följ ÖTILLÖ live under loppet!

120 lag från 20 nationer, varav 70 herrlag, 18 damlag och 32 mixedlag går att följa från start till mål med hjälp av vår direktsända videoproduktion samt GPS på samtliga tävlande.

Vill du länka till livesändningen vänligen länka: http://otilloswimrun.com/live där både livevideo, sociala media och tävlingsinformation (deltagarna går att följa med hjälp av gps) uppdateras under hela tävlingen.

Följ vår livesändning på Youtube.


Snabba fakta ÖTILLÖ – VM i Swimrun, den 5 september 2016

 • 11e upplagan 2016
 • Start Sandhamn, mål Utö, i Stockholms skärgård
 • 75 km löpning och simning från gryning till skymning
 • 65 km terränglöpning
 • 10 km simning i öppet vatten
 • 26 öar att passera
 • 50 byten mellan simning och löpning
 • Simsträckorna är mellan 100 och 1 780 m
 • Löparsträckorna är mellan 70 och 19 700 m
 • 120 lag i 3 klasser: 70 Herr, 18 Dam och 32 Mix
 • Lag om två, för säkerheten och den unika upplevelsen att tävla i par
 • 20 nationaliteter
 • Banrekord: 8 timmar 16 minuter (2014) – Lelle Moberg och Daniel Hansson
 • Segrare 2015:
  Herr: Björn Englund (SWE) & Paul Krochak (CAN), Team Head Swimming 8:29:11
  Mix: Marika Wagner (SWE) & Staffan Björklund (SWE), Team Peak Perfomance powered by Apollo 8:55:39
  Dam: Annika Ericsson (SWE) & Maya Tesch (SWE), Team SurfSport 10:30:36
 • Rankad av CNN som en av de tuffaste utmaningarna i världen

Medieinformation

För mer information vänligen kontakta:
Josefine Ås
[email protected]
076 812 42 49 / +33 6 79 04 23 46

Recent Posts

Leave a Comment