In Press releases

STOCKHOLM, DEN 5 SEPTEMBER, 2016

Det var otroliga prestationer på ÖTILLÖ, VM i swimrun, då alla tre kategorier, herr, mix och dam slog samtliga banrekord på den 75 km långa banan genom Stockholms skärgård. Daniel Hansson och Lennart Lelle Moberg, Swedish Armed Forces, fullkomligen krossade 2014 års banrekord och klarade att precis gå i mål under den magiska åttatimmarsgränsen på 7 timmar 59 minuter och fyra sekunder!

Mera banrekord togs när fantastiska Eva Nyström och Adriel Young (AUS), Thule Adventure, gick i mål som första mixedlag och blev åtta totalt på 8 timmar, 49 minuter och 58 sekunder. Kristin Larsson och Annika Eriksson, Team Addnature, gjorde kanske dagens mest imponerande bedrift genom att ta sig igenom det enormt långa loppet nästan en timme snabbare än tidigare damrekord, på den respektingivande tiden 9 timmar, 28 minuter och 41 sekunder.

238 deltagare i lag om två från 20 nationer tacklade den 75 km långa banan med 65 km terränglöpning och 10 km simning över och mellan 26 öar i Stockholms skärgård, för den elfte upplagan av ÖTILLÖ, VM i swimrun och en av världens tuffaste endagarstävlingar.


Swimrun växer som sport och prestigen att vinna ÖTILLÖ blir allt större. Topplagen tränar enkom för att prestera på ÖTILLÖ, VM i swimrun. Därmed ökar takten runt banan och sluttiderna blir allt snabbare. Fler lag än någonsin låg framme i täten i årets upplaga, vilket pressade på ledarna Daniel Hansson och Lelle Moberg, som gjorde det oerhörda att gå i mål under åtta timmar.

“Det är en dröm. Vi har jobbat väldigt hårt för det här hela året och vårt absoluta mål i ett par års tid har varit att klara åttatimmarsgränsen. Äntligen gjorde vi det! Vi hade en väl förberedd plan för loppet och vi klarade att hålla den, både taktiskt och mentalt. Det var tufft mentalt, vi kände oss pressade hela loppet och Paul [Krochak] och Oscar [Olsson – 2:a] hjälpte till att hålla upp tempot. När vi insåg att vi hade en chans att klara åtta timmar glömde vi allt vad kramp och trötthet hette och vi bara körde på hela vägen till mållinjen,” sa Daniel Hansson, utmattad men överlycklig i mål.

ÖTILLÖ är inte bara en av världens tuffaste endagarstävlingar det är även en emotionell upplevelse för de 120 lag (119 startade) om två som är noggrant handplockade genom meriter och kvallopp (väntelista på över 600 lag). Loppet startar i gryningen kl. 0600 för att fortsätta timme efter timme över och mellan 26 öar. Att tävla i den naturliga skärgårdsmiljön är unikt. Konceptet är enkelt. Du springer på öarna och hoppar i Östersjön när ön tar slut för att komma till nästa. Att springa på stigar, hala klippor, i skogen, på grus och asfalt och simma i det kalla vattnet i totalt 75 km är en otrolig bedrift även för de allra starkaste lagen. ÖTILLÖ är långt. Och det är smärtsamt. Som deltagare måste du vara väl förberedd, tävla intelligent, och hitta en takt som tar dig hela vägen till mållinjen på Utö, och klara ”cut off-tiderna” innan mörkret faller.

Att tävla i par är en exklusiv erfarenhet och tillåter deltagarna att bli snabbare om laget lyckas utnyttja sina respektive styrkor på ett intelligent sätt. Kristin Larsson och Annika Eriksson gjorde precis det. Blandningen av Larssons starka löparsteg och Erikssons snabba simning drev dem framåt och snabbare som lag. Kristin Larsson:
“Vi pressade hårt hela vägen. Vi har ett så bra samarbete, jag drar i löpningen och Annika drar i simningen. När vi hörde att de andra damlagen började knappa in, bestämde vi oss för att pressa ännu hårdare..”

Eva Nyström, tidigare världsmästare i duathlon långdistans är den snabbaste kvinnan någonsin genom de 75 km som är ÖTILLÖ, och segrade i mixklassen med sin lagpartner Adriel Young (AUS).
“Jag har aldrig deltagit förut och jag har just fått en bebis [i maj]. Vi hade inga förväntningar. Vi trodde vi hade en timme kvar när vi kom till Utö, vi visste inte var vi var, så när vi gick i mål kunde jag bara inte tro det var sant!”, sa en väldigt emotionell Eva Nyström efter mål.


Topp 3 resultat

Herr

 1. Lelle Moberg (SWE) och Daniel Hansson (SWE), Swedish Armed Forces, 7:59:04
 2. Paul Krochak (CAN) och Oscar Olsson (SWE), Team Head Swimming, 8:07:57
 3. Fredrik Axegård (SWE) och Alex Flores (SWE), Team Runfast 77, 8:16:49

Dam

 1. Kristin Larsson (SWE) och Annika Ericsson (SWE), Addnature, 9:32:03
 2. Ulrika Eriksson (SWE) och Helena Sivertsson (SWE), Team Icebug 9:44:41
 3. Bibben Nordblom (SWE) och Maja Tesch (SWE) Team Head Swimming, 9:48:01

Mix

 1. Eva Nyström (SWE) och Adriel Young (AUS), Thule Adventure Team 8:49:58
 2. Staffan Björklund (SWE) och Marika Wagner (SWE), Apollo Sports/Head Swimming 9:09:52
 3. Diane Sadik (SWE) och Rickard Berglund (SWE), Swimrunshop.com, 9:20:14

Komplett resultatlista 2016


Snabba fakta ÖTILLÖ – VM i Swimrun, den 5 september 2016

 • 11e upplagan 2016
 • Start Sandhamn, mål Utö, i Stockholms skärgård
 • 75 km löpning och simning från gryning till skymning
 • 65 km terränglöpning
 • 10 km simning i öppet vatten
 • 26 öar att passera
 • 50 byten mellan simning och löpning
 • Simsträckorna är mellan 100 och 1 780 m
 • Löparsträckorna är mellan 70 och 19 700 m
 • 120 lag i 3 klasser: 70 Herr, 18 Dam och 32 Mix
 • Lag om två, för säkerheten och den unika upplevelsen att tävla i par
 • 20 nationaliteter
 • Rankad av CNN som en av de tuffaste utmaningarna i världen

Om swimrun / ÖTILLÖ

Swimrun är den växande tävlingsformen där man springer och simmar om vartannat i tvåmannalag med våtdräkten och löparskorna på under hela loppet. Det är en unik sport och upplevelse då du alltid tävlar med en lagkamrat och banan är ute i storslagen natur.

Originalet ÖTILLÖ, 75 km i Stockholms skärgård, är VM och världens längsta swimrunlopp och har blivit känt som en av de svåraste endagarstävlingarna i världen. Den 5 september går den 11e upplagan av ÖTILLÖ, med 120 lag på startlinjen och över 600 lag på väntelista.


Medieinformation

För mer information vänligen kontakta:

Josefine Ås
+33 6 79 04 23 46 / 076 812 42 49
pr@otilloswimrun.com

Recent Posts

Leave a Comment