In Press releases

STOCKHOLM, DEN 3 MARS, 2015

ÖTILLÖ, originalet och den tuffaste tävlingen i den snabbt växande sporten “swimrun” firar 10 år, den 7 september i år. Den 75 km långa utmaningen i Stockholms skärgård består av 65 km terränglöpning och 10 km simning i öppet vatten, över och mellan 26 öar. Tävlingen startade som ett galet vad mellan fyra kompisar, som vidare blev en liten intern tävling för några få adepter som på 10 år har vuxit till oanade höjder. ÖTILLÖ titulerar sig nu VM i swimrun och är en av de mest prestigefyllda endagarstävlingarna i världen. De 120 åtråvärda lagplatserna (lag om två) har blivit mycket exklusiva, med en väntelista på över 550 lag från hela världen. På grund av det stora intresset arrangerar organisatören nu spektakulära kvaltävlingar och träningsläger. En helt ny sport är på framväxt i rasande fart.

“Vi är överväldigade av hur snabbt sporten swimrun växer och hur populärt det har blivit att tävla i ÖTILLÖ. På tio år har ÖTILLÖ gått från att vara en liten obskyr tävling till en av de mest prestigefyllda uthållighetstävlingarna i världen. Takten runt banan blir bara snabbare och snabbare. I fjol krossades banrekordet i alla tre klasser, herr, dam och mixedklass, vilket visar på att sporten går framåt för varje år. Vi har nu kvaltävlingar till ÖTILLÖ och i Sverige finns det mer än 40 mindre swimrun-tävlingar, för att möta den stora efterfrågan både bland professionella atleter och entusiastiska amatörer. Vi ser fram emot att fortsätta utveckla sporten”,

säger tävlingsarrangörerna och grundarna Mats Skott och Michael Lemmel. Skott och Lemmel är före detta multisportatleter och kärnan i det första skandinaviska multisportlaget på 90-talet.

Sporten swimrun är Sveriges andra snabbast växande sport och sprider sig snabbt internationellt. ÖTILLÖ-organisatörerna har därför utvecklat en rad nya evenemang, med kvaltävlingar, sprinttävlingar och träningsläger:

– Kvalserie för ÖTILLÖ: Utö Swimrun (den 31 maj), Engadin Swimrun (den 11 juli, CH), “XX Swimrun 2015” (ej ännu offentlig), samt 3-4 nya tävlingar i världen inom snar framtid.

– ÖTILLÖ Sprint: Korta introduktionstävlingar för en bredare målgrupp i samband med kvaltävlingar. 2015: ÖTILLÖ Sprint på Utö (13 km kul och lätt bana), den 30 maj, dagen före Utö Swimrun (37 km).

– ÖTILLÖ Training Sprint: Korta träningslopp, arrangerade flera gånger om året på olika orter.

– ÖTILLÖ Swimrun träningsläger: Träningsläger på vackra ställen med högkvalitativa instruktörer i samarbete med Apollo resebyrå.

– Partnertävlingar: Tävlingar där vinnande lag i varje klass får garanterad plats till ÖTILLÖ året efter. 2015: Höga Kusten Swimrun, den 18 augusti.

ÖTILLÖ har blivit ett måste på CVn för många uthållighetsidrottare världen över. Den tionde upplagan kommer att bjuda på en mängd intressanta profiler på startlinjen. Den enastående ultralöparen och UTMB-segraren (Ultra Raid de Mont Blanc – 166 km terränglöpning runt alpernas högsta berg) Rory Bosio från Kanada, tävlar i mixedklassen med Nordamerikas ultralöpare Paul Trebilcock. Kommer hon att klara de tuffa simsträckorna i kalla Östersjön? England’s Pippa Middleton har deltagit i många uthållighetstävlingar de sista åren och är redo att anta utmaningen i mixedklass med svensken Jöns Bartholdson. Hur kommer Hawaii Ironman-segraren Luc Van Lierde från Belgien klara de snåriga löparstigarna och öppet hav med sin lagkamrat triathlonveteranen Jan Syryn? Sveriges största rapartist Petter kommer återigen att pusha sina gränser på ÖTILLÖ, denna upplaga med sin fru Michaela Fröstad Askergren. Petters kollega i musikbranschen Daniel Adams Ray har blivit inspirerad och finns med bland de 240 startande. Fjolårets segrare och banrekordhållare i alla tre klasser Moberg & Hansson (herr), Eriksson & Udehn (mixed), Nordblom & Nilsson (dam) kommer att försvara sina världsmästartitlar med en allt växande och starkare konkurrens. Vem kommer att slå banans snabbaste tid, 8 timmar och 16 minuter, för den tionde upplagan?


Om Swimrun / ÖTILLÖ – VM i Swimrun

Swimrun är den växande tävlingsformen där man springer och simmar om vartannat med våtdräkten och löparskorna på under hela loppet. Originalet ÖTILLÖ är VM och världens längsta swimruntävling, känd som en av de svåraste endagarstävlingarna i världen. Du springer 65 km terränglöpning på stigar, hala klippor, ospårad terräng och du simmar totalt 10 km i det kalla höstvattnet i Östersjön. Det är strömt och banan är lång. För att klara tidsbegränsningar och nå mållinjen före mörkrets inbrott kan du aldrig sluta röra dig framåt. ÖTILLÖ firar 10-års jubileum den 7 september 201

Mediakontakt

Josefine Ås
pr@otillo.se
+33 6 79 04 23 46
+46 70 788 31 76

Snabba fakta ÖTILLÖ – VM i Swimrun 10-årsjubileum, den 7 september 2015

 • 10e upplagan 2015
 • Start Sandhamn, mål Utö, i Stockholms skärgård
 • 75 km löpning och simning från gryning till skymning
 • 65 km terränglöpning
 • 10 km simning i öppet vatten
 • 26 öar att passera
 • 50 byten mellan simning och löpning
 • Simsträckorna är mellan 100 och 1 780 m
 • Löparsträckorna är mellan 70 och 19 700 m
 • 120 lag – 3 klasser: Herr, Dam och Mix
 • Lag om två, för säkerheten
 • 24 nationaliteter
 • Banrekord: 8 timmar 16 minuter (2015) – Lelle Moberg och Daniel Hansson
 • Segrare 2014 Herr: Lelle Moberg och Daniel Hansson
 • Segrare 2014 Mix: Ulrika Eriksson och Jonas Udehn
 • Segrare 2014 Dam: Bibben Nordblom och Charlotta Nilsson
 • Rankad av CNN som en av de tuffaste utmaningarna i världen
Recent Posts

Leave a Comment